Logisztikusok blogja

Ma üzent Brüsszel: nem tetszik az EU-nak az ekáer

Irányelvet sért, hogy plusz adminisztrációval nehezítjük a határokon átnyúló kereskedelmet

2017. október 04. - Logisztikusok
Kicsit lassan esett le az EU-nak, hogy a közel három éve működő magyar ekáer-rendszer aggályos, mert felesleges adminisztrációval lassítja a határokon átnyúló kereskedelmet.

Hiába hívták fel az ellentmondásokra a figyelmet a multik és a szakmai szervezetek 2015-ben, az ekáer bevezetésekor, a kormány egyszerűen lesöpörte a szakmai érveket az asztalról. Az EU csak 2017. október 4-én reagált.

A ma kihirdetett októberi kötelezettségszegési eljárási csomag részeként küldött az Európai Bizottság felszólító levelet a magyar kormánynak, amiért az ekáer megsértette az unió egyik irányelvét. Azt kifogásolják, hogy az ekáerben a vállalkozásoknak részletes jelentést kell tenniük a magyar adóhatóságnak közúti fuvarozási tevékenységeikről. Ez a követelmény megsérti az irányelvet, mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókat érinti, és határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezetett be.

Ha Magyarország két hónapon belül nem hoz megfelelő intézkedéseket, a Bizottság indokolással ellátott véleményt küldhet az ügyben a magyar hatóságoknak.
Nos, ez azt jelenti, hogy vagy 2 hónapon belül gyökeresen és alapjaiban változik az ekáer, vagy újabb harcos frontot nyitunk az EU-val, ami eléggé valószínű, hiszen az ekáer a NAV egyik kedvenc csodafegyvereként futtatott sikersztorija.

Van egy erős tippünk, de kíváncsian várjuk a folytatást!

via GIPHY

UPDATE!

"A kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje az ekáert." - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium. Valahogy nem lepődtünk meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://logisztikusok.blog.hu/api/trackback/id/tr3812928435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása